
Het verschil tussen een Social Media Beheerder en een Social Media Strateeg
Social media wordt ieder jaar een belangrijker onderdeel van de marketingmix van bedrijven en merken. Met meer dan 4 miljard gebruikers wereldwijd biedt social media enorm veel potentie voor bedrijven om hun merk te promoten, klanten te bereiken en hun (zakelijke) doelen te behalen. Om dit te benutten, hebben bedrijven vaak twee rollen: een social media beheerder en een social media strateeg. Hoewel deze rollen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn ze eigenlijk heel verschillend van elkaar.
Wat is een Social Media Strateeg?
Een social media strateeg is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een strategie voor sociale media die aansluit bij de doelstellingen van het bedrijf. Een onderdeel hiervan is het bepalen van doelgroepen, het kiezen van de juiste sociale mediakanalen, het ontwikkelen van een contentstrategie en het bepalen van KPI’s (key performance indicator). Een social media strateeg zorgt ervoor dat de activiteiten op sociale media bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen, zoals het vergroten van de naamsbekendheid, het genereren van leads en het verbeteren van de klanttevredenheid.
Een social media strateeg heeft vaak de volgende taken:
• Het ontwikkelen van een social media strategie.
• Het bepalen van doelstellingen en KPI’s.
• Het kiezen van de juiste sociale mediakanalen voor het bedrijf.
• Het ontwikkelen van een contentstrategie die aansluit bij de doelgroep.
• Het monitoren van de prestaties van social media.


Wat is een Social Media Beheerder?
Een social media beheerder is verantwoordelijk voor het beheer van de dagelijkse activiteiten op sociale media. Dit omvat taken zoals het maken van inhoud, het publiceren van berichten, het monitoren van reacties en het reageren op klanten. Een social media beheerder zorgt ervoor dat de inhoud op de sociale mediakanalen van het bedrijf actueel en relevant is. Bovendien zorgt hij of zij ervoor dat de interactie met volgers en klanten soepel verloopt en eventuele problemen snel worden opgelost. In principe voert de social media beheerder dus de strategie uit, die de social media strateeg ontworpen heeft.
Een social media beheerder heeft vaak de volgende taken:
• Het creëren van inhoud voor sociale media.
• Het publiceren van berichten en het beheren van sociale mediakanalen.
• Het reageren op vragen en opmerkingen van volgers en (potentiële) klanten.
• Het monitoren van de prestaties van social media.

Wie heb jij nodig voor jouw bedrijf?
Als je een klein bedrijf hebt en de doelen relatief eenvoudig zijn, zoals het vergroten van de naamsbekendheid en het aantrekken van meer potentiële klanten, dan is een social media beheerder waarschijnlijk voldoende. Als jouw bedrijf echter groter is en meer geavanceerde doelstellingen heeft, zoals het vergroten van de omzet, het genereren van leads en het vergroten van de klanttevredenheid, dan is de kans groot dat je social media strateeg nodig hebt.
Goed om te weten, is dat sommige bedrijven ervoor kiezen om zowel een social media beheerder als een social media strateeg in dienst te nemen om de dagelijkse activiteiten op sociale media te beheren en tegelijkertijd een strategie te ontwikkelen die aansluit bij de doelstellingen van het bedrijf.
Hier moet je op letten
Wanneer je op zoek gaat naar iemand om jouw social mediakanalen over te nemen of te boosten, houd dan in gedachte dat je hem of haar wellicht niet kan vragen bepaalde doelen te behalen. Bespreek van te voren duidelijk waar jouw social-hulp ervaring mee heeft en wat hij/zij kan. Zoals ik eerder al schreef, worden de twee rollen vaak door elkaar gebruikt. Het kan dus best voorkomen dat er een super sterke social media strateeg zichzelf een ‘beheerder’ noemt, of dat een beheer beloftes maakt die hij/zij helemaal niet kan nakomen.
Foto header: Pexels, Tatiana Syrikova